Foredrag

 
nasa-rTZW4f02zY8-unsplash.jpg

Sådan her lyder mit oprør

Hver tid sin oprørslyd. Tag med på rejse gennem hvordan det musikalske udtryk afspejler sin tid og forstærker politiske budskaber – eller ligefrem rykker ved vores holdninger helt uden ord.

Fra engelske pastor John Balls vise mod ejendomsret i 1381 til Woody Guthries 'This Land Is Your Land' i 1940. Om oprørets hymner fra 'We Shall Overcome' under borgerrettighedskampene til Kendrick Lamars 'Alright' under Black Lives Matter. De store tænkere fra Bob Dylan og Nina Simone til Gil Scott-Heron og The The. Dansk optøjer fra 'I kan ikke slå os ihjel' over 'Pære Punk' til Natasjas 'Gi' mig Danmark tilbage.' Og dansen som frigører: Parliament/Funkadelic, Fela Kuti, discoens frigørelse fra heteroseksuelt tyranni og siden rave-musikkens modkulturelle budskaber i ordløse beat-ekstase.

Foto: NASA

IMG_0147.jpeg

Leonard Cohen

Intet og intetheden stod mejslet i sten i salig Cohens verden, men hans sange satte sig alligevel fast som ingen andres. Hans sange tipper med hatten til smerten uden  angst, de kærtegner kønnet med ophøjet koncentration, de nikker mod døden med et snu glimt i øjet.

Vi lytter til en række af hans største og bedste sange og igennem dem fortæller og formidler Christensen Cohens liv og tankeunivers.

Foto: Ralf Christensen – Edinburgh, januar 2012

2510225eb3d9a0538bc1.93918443-TLOUPII_NARRATIVE_STILL_07.jpg

Controlleren kommer med fred

Computerspil har for længst fået sine store auteurs, der bearbejder sorg, problematiserer hævn, skaber identitetsskifter undervejs – og siger farvel til våbnene. Det er ikke bare kunstnerisk og moralsk interessant. Det er også en mulighed for at udvikle selvkritik og empati for sine fjender.

Foredraget former sig som en indføring – i tale og videoklip – i hvordan nogle af de vigtigste moderne computerspil har påtaget sig et moralsk ansvar og udviser stor psykologisk dybde.

I spil som 'Last of Us' og 'Last of Us Part II', 'Death Stranding', 'God of War', 'Hellblade II: Senua's Sacrifice' og 'Ghost of Tsushima.'

Ja, måske er det tid til et redesign af computerspillets controller. Måske skal den fremover have helt andre symboler – til varetagelse af helt andre, lige så livsvigtige aktiviteter – på knapperne. Et hjerte? En helt almindelig hammer? En bærepose? Et fredstegn? En åben hånd? En sut?

IMG_1662.jpeg

Lytning er en empatisk handling

Enhver musiklytning er en fordybelse i et andet menneske, måske et andet køn, seksualitet, kultur. Musiklytning er en empatisk handling med mulighed for at udvide vores verdensforståelse og os selv.

Fordraget er en indføring i, hvad musik gør ved os og betyder for vores kultur og vores jeg. Hvordan vi alle bygger identitet med musik og stadfæster vores tilhørsforhold gennem musik. En bevidstgørelse af alt det – vores fortid og samtid, venner og kropslighed – der farver vores lytning og vores smag.

Foto: Ralf Christensen

IMG_0147.jpeg

Kim Schumacher: Megamaximultilagkagemixshow

Kim Schumacher levede mange liv i sine kun 40 år på kloden. Med udgangspunkt i deres store biografi om speedsnakkeren – ‘Dem jeg elsker, elsker jeg’ – leverer Simon Lund og Ralf Christensen et megamaximultimedielagkagemixshow om hans opvækst, kostskoleliv, kunstfilmkarriere samt om hans privatliv og berømmelse i 80’erne, som han indtog uden kamp med sin skamløse charme.

Det bliver et show med de første offentlige fremvisninger – siden sen-1960’erne – af klip fra teenager-Schumachers kunstsmalfilm samt også privatoptagelser fra 60’erne og 70’erne. Herunder den filmhistorisk ekstremt tidlige psykedeliske film ‘Psychedelic Adventure’, hans skøre, special effect-rige James Bond-pastiche ‘Bavardage’ og gyseren ‘Rejsen.’ Og det bliver en musikalsk rejse gennem hans betydning for vores sprog og for vores musikalske dannelse med dyk ned i hans revolutionerende P3-radio-udsendelser og hans stemme, der borede sig langt ind i hjernerne på en hel generation i 80’erne.

Privatfoto